Notícia de portada

27/12/2023 - Jacques Delors

Delors i MaragallJacques Delors, mort avui als 98 anys, fou ministre d'Economia en el primer govern socialista dirigit per François Mitterrand el 1981 i del 1985 al 1994 va assumir el càrrec de president de la Comissió Europea, liderant el procés de construcció europea.

Pasqual Maragall va ser alumne de Jacques Delors a Paris, l’any 1966 i al llarg de la trajectòria professional i política d’ambdós, han estat nombroses les ocasions en les que han coincidit en les seves respectives responsabilitats, sempre en la defensa d’unes institucions europees més properes a la ciutadania, a les ciutats i a les regions, i d’una Unió Europea més útil i més forta. 

Pasqual Maragall el saludava el 18 d’abril de 1991, com a alcalde de la ciutat, en el sopar que la Generalitat li oferia com a President de la Comissió de les Comunitats Europees:
(...)
“Vull saludar l’home que va saber recolzar la idea d’Europa fins avui que el tren de la història mostra que l’entusiasme ha substituït la fredor inicial, després de la difícil alegria de la fundació, de R. Schumann y Paul H. Spaak.

Vull saludar a un professor del carrer Mantignag, quan estava al Comissariat de Planificació, i jo era un jove graduat que va explorar Europa en els carrers i les classes de Paris. 

M’agradaria saludar el President de l’Europa de les Ciutats, que també ho és de les ciutats, de les regions i dels Estats, però que podria ser l’Europa dels barris i de la ciutadania si volgués entrar en el cap i el cor de la gent".

[discurs sencer]

L’admiració i reconeixement que expressen aquestes paraules de Pasqual Margall son mutus i queda palès, entre altres, en el fet que Delors va incorporar Maragall en el Comitè Europeu de Notre Europe, avui conegut com a Institut Jacques Delors, com a col·laborador per la reflexió i proposta europeista.

Veure els documents relacionats amb Delors disponibles a l'Arxiu Digital de Pasqual Maragall.