Mor Mikhaïl Gorbatxov

31/08/2022 - Mor Mikhaïl Gorbatxov

L'expresident de l'URSS i Premi Nobel de la Pau, Mikhaïl Gorbatxov, va tenir una relació especial amb Barcelona, la ciutat que va visitar en diverses ocasions, durant l'etapa olímpica i posteriorment per participar en el Fòrum de les Cultures de 2004.

En la seva primera visita, el 28 d'octubre de 1990, l'últim president de la Unió Soviètica va fer una visita, acompanyat de la seva dona, Raisa Gorbatxova, a les instal·lacions de l'estadi i l'Anella Olímpica de Montjuïc, el Museu Picasso, i va assistir a una recepció al Palau de Pedralbes, lluint a la solapa una insígnia del Cobi, la mascota olímpica dels Jocs de Barcelona. En la declaració institucional de benvinguda a la ciutat, l'alcalde Pasqual Maragall va posar Barcelona a disposició de "totes les tasques en pro de la pau i de l'amistat entre les ciutats i els ciutadans de l'Europa nova" que simbolitzava Gorbatxov. Un líder que, apuntava també Maragall en la seva declaració, "ha desvetllat en la gran majoria dels barcelonins una viva simpatia i una càlida adhesió en la seva tasca admirable de promoure a la Unió Soviètica l'obertura política, econòmica i cultural". De fet, Barcelona i la ciutat de Leningrad ja havien subscrit un acord d'agermanament, amb una col·laboració creixent en l'àmbit cultural entre ambdues metròpolis.

Impressionat per l'afecte de Barcelona

Després d'aquella primera visita a la capital catalana, Pasqual Maragall va escriure dos articles a La Vanguardia disponibles en aquest Arxiu Digital Pasqual Maragall:

11/11/1990 - Barcelona y Gorbachev

22/08/1991 - Barcelona con Gorbachev

Anys més tard, Gorbatxov va tornar a Barcelona per assistir dues vegades al Fòrum Universal de les Cultures de 2004. Va participar en la conferència inaugural del cicle "Diàlegs de la Terra" com a president de l'organització Green Cross International, i en una de les sessions del cicle "141 preguntes per a 141 nits" sota el títol: "I si fem una perestroika global?". A més, va fer una visita al Palau de la Generalitat, aleshores amb Pasqual Maragall com a president de la Generalitat de Catalunya.

Des de la Fundació Catalunya Europa - Llegat Pasqual Maragall, lamentem la pèrdua el passat 30 d'agost d'un ferm defensor de la pau, el diàleg i l'obertura democràtica.